Van 30 juni t/m 4 juli 2021 staat het FISM ECM gepland in Manresa – Barcelona. Landen gaan langzaam maar zeker weer op groen en buitenlandse toeristen ontvangen en de theaters in Spanje gaan open voor meer publiek. Zippo Guo en Roy en Justin Huiskens zullen dit jaar Nederland vertegenwoordigen. Maar hoe is het om aan een FISM mee te doen? We vroegen het aan de meester van de manipulatiekunst Niek Takens. Niek deed mee aan het EK in 2014 (Marseille), het WK in 2015 (Rimini) waar hij een rol had binnen de act van Magus Utopia en werd tweede op het EK in 2017 (Blackpool). Ook op het WK in Korea, Busan (2018) leverde hij een wereldprestatie maar helaas niet goed genoeg voor een podiumplaats. Niek Takens, een ervaringsdeskundige dus…

1. Niek we zagen je laatst weer optreden bij Beau op RTL4. Hoe was dat om weer letterlijk en figuurlijk in de spotlights te staan?

“Ja, dat was echt weer heerlijk. Het voelt alsof ik zo’n 1,5 jaar niet op het podium heb gestaan door al die gecancelde shows. Gelukkig heb ik in oktober nog vijf shows in Frankrijk mogen geven maar dat was het dan. Hans Klok kwam bij Beau vertellen over een nieuw tv-format waar hij aan gaat meewerken: het coachen van jonge goochelaars, illusionisten en mentalisten. Hij vroeg mij om mee te gaan om te laten zien waar je kan komen als je blijft oefenen, je laat coachen en doorzet. Hij onderstreepte dat door te vertellen dat ik als Nederlander prijzen heb behaald in Azië waar het niveau hoog en de concurrentie groot is. Dat komt vooral omdat kinderen in bijv. Korea al op een leeftijd van 7-8 jaar al heel bedreven zijn in de manipulatiekunst door vele goochelscholen en op de universiteiten bekwamen zij zich daar verder in. Mooi dat Hans dat voor mij deed want ik merk dat ik soms te bescheiden ben om mijn ervaringen te delen. Twee jaar geleden gaf ik in Korea ook een masterclass die uitnodiging was echt een eer.

Ik was over mijn tv- optreden bij Beau trouwens niet ontevreden. Natuurlijk het kon zeker, bij een aantal ‘steals’, beter maar als je live bij zijn programma met zo’n 1 miljoen kijkers mag optreden dan loop je risico’s. In de middag één keer oefenen en met de regie en cameramannen de act doornemen daar blijft het bij. Om later te zien dat ze toch andere camerastandpunten hebben gekozen dan was doorgesproken. Dat is live televisie, zo gaat dat en weet je. Ik heb er hele leuke en goede reacties op gehad, dus missie geslaagd.”

“De meester van de manipulatiekunst” (video zonder muziek)

2. Een tweede plaats op het Europees kampioenschap in 2017 in Blackpool. Hoe heb je naar die act toegewerkt?

“Dat is best een lange reis geweest. Ik had al meegedaan aan het Europees kampioenschap in 2014. Aan die act had ik toen al drie jaar gewerkt. Daar ben ik vervolgens aan blijven schaven met mijn vaste team bestaande uit Ger Copper, Mike Walther en Guyllaume Wibowo (muziek) en Roland Martis (kostuum). Je blijft nieuwe technieken aanleren, de bestaande perfectioneren en gaat op zoek naar nieuwe muziek. Ook ben ik toen andere kleding gaan dragen. Enkel met een zwart gilet, zwart overhemd en broek deed ik mijn act. Hoe minimaal kan het qua styling zijn om de verwondering nog groter te laten zijn, was de gedachte. Dus alles bij elkaar ben ik zo’n zes jaar bezig geweest om uiteindelijk die tweede plaats te pakken. Bij het zien van de deelnemers verbaasde ik me erover dat Nestor Hato erbij stond. Ik had hem al heel lang niet meer zien optreden en zijn act deed hij al ruim 10 jaar over de hele wereld. Maar, eerlijk is eerlijk, toen een terechte winnaar.

Trailer EK FISM act Blackpool 2017

3. Wat deed je twee dagen, twee uur en twee minuten voor je aan je act begon in Blackpool?

“Ik ben van mijzelf altijd al heel relaxed. Dat is wel prettig. Ik weet dat er collega’s zijn die als ze aankomen op de locatie tot het moment van optreden zeer gespannen zijn. Ze blijven dagen in hun hotelkamer of eigen ruimte oefenen of zijn nog bezig hun materialen of kleding te (ver)maken. Dat doe ik allemaal niet. Mijn voorbereidingen zijn thuis allemaal gedaan. Met Ger, Mike en/of mijn vader bekijk ik wat shows en wandel of bezichtig de stad. Op de dag van mijn optreden was er ’s morgens een rehearsel voor licht en geluid en kan ik zelf wennen aan het podium en de zaal. Een uur of twee voor mijn optreden ga ik naar mijn kleedkamer en luister wat muziek. Ik heb maar zo’n 20 minuten nodig om mij echt voor te bereiden want ik heb verder niet veel meer bij me dan kaarten en balletjes. Dat is echt een zege als ik dat vergelijk met bijv. illusionisten die met hele gezelschappen komen en met kasten, kisten en duiven bijvoorbeeld. Voor het doek opengaat is het echt twee minuten focus maar ook tijdens de act natuurlijk. Heel even een gezonde spanning en dan doe ik mijn act. En als je daar zo’n zes jaar aan hebt gewerkt dan gaat iedere beweging automatisch, op het goede moment, in de goede snelheid. Het is allemaal zo ingeslepen.

4. Je staat in Manresa in de gala tussen o.a. Topas, Miguel Muñoz, Natalie en Eli, Adrian Soler en Nicolas Striebel. Heb je de afgelopen tijd gewerkt om je act nog spectaculairder te maken?

“Je vraag suggereert alsof ik de act ga doen waar ik voor Corona de wereld mee overging en in gala’s stond, maar dat is niet zo. Ik heb de afgelopen twee jaar gewerkt aan een totaal vernieuwde act die ik in Manresa doe. Een groot risico met al die vakgenoten in de zaal maar eens moet de eerste keer zijn. Aan de basis heeft Ger nog gestaan daar ben ik heel blij mee. Dan weet ik dat het goed zit. Ger is ontzettend veeleisend, inventief en houdt je scherp. Ik mis hem als persoon en coach nog iedere dag. Nu werk ik heel veel met Mike en Guyllaume. Met hem werk ik iedere dag ook aan een eigen theatershow (maar daarover hebben we het andere keer wel) en Mike zie ik bijna ook iedere week. Manresa wordt mijn eerste echte optreden in een lange reeks op weg naar het WK in Canada. Alleen daar moet ik me nog wel voor kwalificeren.

Het is waanzinnig om in de gala te staan met al die toppers. Jammer dat Winston Fuenmayor, een manipulator uit Venezuela, geen optreden gaat verzorgen in van de gala’s. Hij heeft een act met een mooi verhaal. Laten we die een keer naar Nederland halen op een congres, je weet niet wat je ziet. Ik tip hem nu al als Wereldkampioen ooit.

 

5. Welke tips zou je Roy en Justin Huiskens en Zippo Guo willen geven?

“Ja, daar vraag je me wat. Laat ik vooropstellen dat het geweldig is dat zij het aandurven, zeker in deze tijd, om toch aan het FISM mee te doen en ons land te vertegenwoordigen. Want optreden is er nu helaas niet bij en dat is en blijft toch de basis om een act goed neer te zetten en te presteren op een kampioenschap. Maar de situatie is nu niet anders en daar hebben alle deelnemers mee te maken. Dus ik zou zeggen gewoon veel uren blijven maken. Oefenen, oefenen, oefenen, ik deed en doe ook niet anders. Hun act zal nu staan dus daar niet meer veel aan schaven of je gek laten maken door anderen. En dan richting en op het kampioenschap je rust nemen, goed eten en slapen en niet te veel afleiding. Ik wens ze heel, heel veel succes!”

Marcel Verbakel