Als je deze titel verkeerd leest, zou het kunnen betekenen dat er geen toekomst meer is voor het bekerspel. Niets is minder waar. Ik duid hier slechts op de eindfase (lees; climax) van een bekerspel. Hieronder volgt wel een stuk voor de’ insider ’die bekend is met het bekerspel, een lange maar daarom niet minder interessante beschrijving.
Sinds de 80-er jaren (opa spreekt) vertoon ik op straat een bekerspelroutine. Mijn volledige routine is een kortere versie van de Dai Vernon routine. Aan het eind van de routine produceer ik echter 6 grote ladingen. Om die zes grote ladingen op een “verantwoorde manier “ (wat is dat eigenlijk?) te laden, heb ikandere laad handelingen bedacht.

Deze handelingen zijn in mijn ogen “redelijk” logisch en naar het publiek toe verantwoord. Geen onnodig met de handen in een buidel grijpen als er niets gebeurt. Alleen dan naar je buidel gaan als je iets op moet ruimen en daar draait mijn handeling om.

Er zijn veel goochelaars, die mijn handelingen gezien hebben en gevraagd hebben, waar ik dat beschreven heb. Vooral tijdens de Duits-Nederlandse kampioenschappen in Losser en Bad Bentheim in 2009.
Veel Duitse straatgoochelaars (en later Belgische-Franse- en Nederlandse collega’s) vertelden mij, dat mijn laadmethode véél logischer is dan die van Gazzo (dat is de methode die bijna alle straatgoochelaars gebruiken) en dat vond ik best een compliment, kan ik u vertellen. Dus nu 2014 schrijf ik het maar eens op.
Hier is de beschrijving dan voor de eerste keer. Voor deze routine heeft u dus drie bekers nodig, een buidel, een goochelstok en de zes eindladingen en niet te vergeten de kleinere balletjes waarmee u de routine tot op dit punt uitvoerde.

Situatie

U bent in de routine dat u drie balletjes zogenaamd in uw buidel hebt gestopt, maar in werkelijkheid ligt er onder elke beker weer een balletje. (zie de Dai Vernon routine).
Als u het laatste balletje in uw zak of buidel stopt, neemt u meteen de eerste lading mee.

Fase 1

Tik met de goochelstok op de meest rechter beker. Til de meest rechter beker op en laat de bal onder die beker naar links rollen, op het moment dat u de beker optilt. Geef de beker over en laadt de eerste grote bal. Plaats de grote bal op de beker.
Neem het kleine balletje op en stop het balletje in de buidel.

Fase 2

Daar pakt u alvast de tweede grote bal! Rechterhand beweegt de middelste beker wat naar links , zodat opnieuw het balletje naar links rolt. Beker overgeven en tweede grote bal laden. De linkerhand pakt het balletje op en stopt dit in de buidel..

Fase 3

De linkerhand pakt daar de derde grote lading. Rechterhand tilt nu de meest linkerbeker op en laat daar weer het balletje onder vandaan rollen . Beker weer over geven en de derde grote bal laden! (dit is in principe de Dai Vernon handeling).
Let op nu pakt u dit balletje in de rechterhand op en geeft dit schijnbaar over in de linkerhand! We gaan nu een stukje ‘time misdirection’ uitvoeren met de geladen bekers en dat is ( mijn bescheiden mening) een waardevolle aanvulling op bestaande routines

Fase 4

Nu komt de tweede laadronde!. De rechterhand tilt nu de meest rechtse beker op en laat daar bij het gepalmeerde balletje uit de hand rollen en met de rechter ringvinger houdt u de grote lading in de beker! Zet de beker weer neer en neem het kleine balletje schijnbaar over in de linkerhand. De linkerhand gaat naar de buidel en pakt daar de vierde grote lading. De rechterhand (met gepalmeerd balletje) tilt de rechter beker op (opletten dat je gepalmeerde balletje niet flasht) en een grote bal wordt zichtbaar. Geef de beker over in de linkerhand en laadt de tweede grote bal in deze beker. Zet de beker weer neer en plaats de grote bal erop.

Fase 5

de rechterhand tilt de middelste beker op en laat opnieuw het gepalmeerde balletje uit de hand rollen en met de rechter ringvinger houdt u de grote lading in de middelste beker!

Zet de beker weer neer en neem het kleine balletje schijnbaar over in de linkerhand. De linkerhand gaat naar de buidel en pakt daar de vijfde grote lading.
Tik weer op de middelste beker met de stok en til de beker op, tweede grote bal verschijnt. Geef de beker over in de linkerhand, laadt de vijfde lading en zet de beker weer neer met de grote bal er boven op. Steeds opletten dat je het balletje dat in de rechterhand gepalmeerd is, niet te zien is.
Fase 6; de rechterhand tilt de meest linker beker op en laat opnieuw het gepalmeerde balletje uit de hand rollen en met de rechter ringvinger houdt u de grote lading in de middelste beker! Pak voor de laatste keer het balletje met de rechterhand op en geef dit nu werkelijk over in de linkerhand. De linkerhand gaat naar de buidel en pakt de laatste (zesde) grote lading. Til de meest linker beker op en daar verschijnt de derde grote bal. Geef de beker weer over in de linkerhand en laadt de laatste bal in deze beker. Plaats de grote bal weer op de beker.

Situatie check

drie bekers met daarop drie grote ballen en onder de bekers nog eens drie grote eindladingen. Dan kun je overgaan in de productie van deze drie ballen.
O ja, voor ik het vergeet nog een tip. U kunt de drie grote ballen die op de bekers liggen op uw tafel neerleggen en als u het allerlaatste kleine balletje niet in uw buidel had gestopt maar in uw hand gepalmeerd had gehouden, kunt u de fase met het steeds verschijnen van het kleine balletje (zoals in fase 1 t/m 6) onder de bekers nog eens herhalen, voordat u de andere drie grote eindladingen toont.