Over de officiële gedeeltes tijdens de Fred Kaps dag is al één en ander geschreven, maar er gebeurde veel meer!

Afgelopen zondag werd ik om half negen opgehaald door onze hoofdredacteur Marcel Verbakel, we gingen op weg naar de Mereveld in Utrecht om de Fred Kaps themadag bij te wonen. In de auto werd ik verrast met warme afbakcroissantjes en gekookte eieren (met apart een zoutvaatje), dat soort dingen kun je zelf niet bedenken!

In de Mereveld, overigens echt een prachtige locatie voor dit soort evenementen, stroomde het langzaam vol. Geweldig leuk om elkaar weer eens ‘live’ te zien i.p.v. alleen op Facebook. Er was echt een vol programma samengesteld, bestaande uit optredens van enkele zorgvuldig uitgekozen toppers, workshops, interviews en officiële uitreikingen.

De presentatie van de dag werd verzorgd door Hilbert Geerling en die had ervoor gezorgd dat op toneel een echt huiskamersfeertje was gecreëerd.
Hilbert interviewde in zijn huiskamer setting Hans Kazàn, verbazingwekkend om te zien en te horen hoeveel mensen zijn ‘aangestoken met het goochelvirus’ dankzij Hans Kazàn in ‘Ren Je Rot’. Bijna grappig was het om te zien dat goochelaars het toen Hans echt heel erg kwalijk namen dat hij trucjes uitlegde, terwijl nu, jaren later, blijkt dat dit zo positief heeft uitgepakt dat hij zelfs een onderscheiding van de NMU kreeg.

Na optredens van Rafael Scholten, Minze Dijksma en Jack Tucker en een hele onderhoudende presentatie van Dick Koornwinder over Fred Kaps werden we in drie groepen verdeeld en begonnen de workshops. Mijn groepje begon met een workshop van Flip die een blanco kaarten / beschreven kaarten routine toonde en uitlegde die hij, als ik het goed begrepen heb, voor en met Fred Kaps ontwikkelde. Tijdens en na de workshops vertelde Flip zoveel anekdotes en herinneringen dat mijn groepje de luxe broodjes en de kroketten mis liep. Gelukkig werden er ergens onder in de vriezer nog een stuk of 6 kroketten opgedoken en ook nog wat broodjes kaas zodat ook ons groepje iets te eten kreeg.

De pauze was gezellig als altijd, er zouden eigenlijk veel meer van dit soort dagen moeten zijn.

Na de pauze werd mijn groepje getrakteerd op een (de allereerste las ik later op FB) lezing van Rafael Scholten, die met oog voor detail alle ins en outs van de “eleven card trick performed with bills” toonde. Met mijn gezicht in de stand ‘wist ik, wist ik’ hoorde ik nou eindelijk hoe het werkt… briljant bedacht en door Rafael heel erg smooth uitgevoerd!
Hij vervolgde de workshop met een uitleg over de opbouw van een act, een routine of zelfs een hele show. Dit waren zaken die volkomen logisch zijn als je ze hoort maar die je uit jezelf waarschijnlijk niet bedenkt. Het was leuk om te horen hoe de professionals in de zaal de theorie konden aanvullen en dat de groep hobbyisten aandachtig luisterde.

De workshop van Minze was grandioos, dankzij de tips en de uitleg kan nu zelfs ik de Homing Card uitvoeren! [tip: kijk even hier] Hij had zelfs setjes gemaakt om te oefenen en die kon je na afloop voor een klein bedrag kopen. Minze had meerdere toepassingen voor Plastidip uitgewerkt en zoals altijd heb ik weer genoten van de droge humor en briljante vondsten. Binnenkort komt het boek van Minze uit, dan moet haast wel een bestseller worden.

Over boeken gesproken, Michel van Zeist verkocht en signeerde zijn boeken over Fred Kaps en Hofgoochelaar Larette. Zo’n handtekening van de schrijver maakt dit soort boeken nòg meer bijzonder.

In de middag nog een keer optredens, wat hadden we dit gemist de afgelopen maanden! Jack Tucker was briljant als altijd, bizar hoe hij met iets ‘simpels’ een hele zaal plat speelt.
Direct hierna begon het officiële gedeelte, meer daarover lees je hier.

John van der Lely

Hieronder een fotoverslag met foto’s van Bert Speelman
Klik op de foto’s om ze te vergroten.