Na lange tijd staan we weer aan de vooravond van een FISM kampioenschap. Het EK in Manresa – Barcelona van 30 juni t/m 4 juli 2021. Namens Nederland doen Roy en Justin Huiskens en Zippo Guo mee. Veel goochelaars en illusionisten gingen hen voor. Redactielid Maarten Nijenhuis verzamelde verhalen welke eerder deze week werden gepubliceerd op de Facebook en Instagram pagina van de NMU. Dank aan iedereen voor de bijdragen en veel leesplezier met ‘de week van het FISM’.

Dag 1, Emiel Lensen
Meer theater dan men gewend was

In een periode waarin Rob en ik iedere dag bij theaterfestivals in volle tentjes optraden hadden we een paar dagen ‘vrij’ gepland voor het FISM in Stockholm in 2006.
Op het programma stond onze wedstrijd deelname. De blinddoek act in mentalisme en in close up met onze kaart-duel act. Vooral die laatste was voor ons best ‘anders’.

Rob als a-sociale cowboy en ik als Engelse gentleman die door omstandigheden bij elkaar aan tafel komen te zitten en met niets anders communiceren dan met een pakje kaarten. 
Alles werd vertoont op muziek (zonder praten, dat was nieuw voor ons).
Super spannend, leerzaam en gaaf om met zo’n act mee te doen!We kregen veel reacties over de vorm waarin we de kaartact hadden vertoond. Het was veel meer theater dan men gewend was. Uiteindelijk werden we hiermee (als ik me niet vergis) 5de. Met de blinddoek kwamen we op het podium. 
Bij terugkomst reden we direct door naar het festivalterrein om meteen (diezelfde middag nog) door te gaan met de shows. The show must go on. Mooie tijden waren dat!   

Emiel Lensen
deelnemer in 2006, Stockholm

Dag 2, Tel Smit 

Eigenwijs maar toch de derde prijs

Waarom ik besloten had om na het behalen van de 1e prijs in 1967 in Baden-Baden en 1970 in Amsterdam toch nog een keer mee te doen aan het FISM kampioenschap 1997 in Dresden.

In die tijd werkte ik avond na avond in het buitenland met dezelfde act en met de FISM meedoen leek mij voldoende uitdaging om aan mijn act te gaan werken en verbetering te zoeken. Aan alle kanten werd het mij sterk afgeraden, o.a. door mijn goede vriend Eric Eswin.  Maar eigenwijs als altijd heb ik doorgezet en ben keihard aan mijn act gaan werken. Wat mij uiteindelijk toch nog een derde prijs en een verbeterde act opleverde. En Eric was zo sportief om mij als een van de eersten te feliciteren.De moraal, lekker je eigen zin doen en vooral doorzetten.

Tel Smit
deelnemer 1967 (Baden-Baden), 1970 (Amsterdam), 1997 (Dresden)

Dag 3, Ferry Gerats
Komisch goochelen maar de lach is ondergeschikt

Terugkijkend op het nummer van toen, stel ik vast dat elke truc in dat nummer maar één doel had, nl. het publiek laten lachen. In die tijd had ik het idee dat het entertainment van een goocheltruc alleen maar gebaseerd kon zijn op het laten lachen van je publiek. Immers vanaf het moment dat je zegt dat je goochelaar bent, geef je ook meteen aan dat alle “wonderen”, die je laat zien, allemaal nep zijn. Dus het idee dat je mensen zou kunnen overtuigen dat ze een onverklaarbaar wonder meemaken is vanuit die gedachte bij voorbaat onmogelijk. Het enige dat dan overblijft om succes te hebben, is er voor te zorgen dat er gelachen wordt. Later ben ik gaan inzien dat niet de lach maar juist de verbazing veel essentiëler is. De verbazing is immers het enige dat ons onderscheidt van al het andere entertainment. Uiteraard blijf je er voor zorgen dat de presentatie onderhoudend is maar de lach is voor mij ondergeschikt geworden aan het brengen van verbazing.

Ferry Gerats
deelnemer in 1979, Brussel

Dag 4, Hilbert Geerling
Armando Lucero, ‘de selfmade undergroud magician’

FISM 2003. Georganiseerd in wat we nu de middeleeuwen zouden noemen. Verschillende leden van het organiserend comité kochten speciaal voor FISM een computer waarmee het mogelijk was om te kunnen e-mailen! We stuurden elkaar oefenmailtjes om het te leren.

In 3 jaar tijd heeft een vrachtlading aan vrijwilligers een congres georganiseerd, bomvol activiteiten die niet eerder te zien waren op eerdere internationale congressen: ‘Magic Sports’, een speciaal mini-congres over goochelen voor kinderen, een dagelijks ‘hot news’ krantje, bar magic, een hilarische Amsterdamse avond en ik vergeet nu nog van alles…
Maar het mooiste verhaal blijft toch dit: Een week voor aanvang belde Dan LeFay mij om te zeggen dat ik nog 1 artiest moest boeken. Een ‘selfmade underground magician’.
“Niemand kent hem, maar hij gaat de hit van je congres worden. Je móet hem naar Nederland halen”, was de zin waarmee hij me overtuigde.
Het budget was op, dus uit eigen zak heb ik toen een vliegtuigticket voor de man geregeld.
De rest is geschiedenis. Armando Lucero kwam, zag en overwon. Ik heb goochelaars zien huilen toen ze hem aan het werk zagen.

Hilbert Geerling
FISM-president 2000 – 2003

Voor een congresverslag uit 2003 ga naar het WordPress platform.

Dag 5, Rob Mollien
Het FISM heeft mij en Rob samengebracht
Dankbaarheid dat ik de kans kreeg om mee te doen is het eerste gevoel dat in me opkomt als ik terugdenk aan mijn FISM deelname in 2003 in Den Haag.
Ik was minder dan 4 jaar met goochelen bezig en had pas drie keer aan een officiële wedstrijd meegedaan. Mijn gouden plak en staande ovatie tijdens het NK van 2002 in Stadskanaal waren, samen met het vertrouwen dat ik kreeg van de president (dank je wel Hibert G.) voor mij toentertijd genoeg “bewijs” om mee te kunnen doen.

Mijn dice-stack act was absoluut spraakmakend, iedereen had er een mening over. Je vond het geweldig of je vond dat het absoluut niets met goochelen te maken had, er was geen tussenweg.

Maandenlang werkte ik keihard (geholpen door Emiel en de leden van de GOA) om tussen al het dobbelsteen stapelen door ook nog 15 originele magische momenten in te bouwen en kreeg zelfs een private coaching van Tommy Wonder die ik tot op de dag van vandaag als onvergetelijk heb ervaren. Drie van mijn eigen uitvindingen zaten in de act verwerkt, daar ben ik nog steeds heel trots op omdat er maar weinig mensen zijn die weten hoe ik bepaalde effecten deed.

Mijn verhaal én het stapelen (stacken) van 20 dobbelstenen in een mega grote beker sneeuwde de magie behoorlijk onder. Dat zie ik nu… Toen dacht ik daar heel anders over.

Ik was (geloof ik) deelnemer 63 en tot mijn grote verbazing was de eerste staande ovatie van het FISM 2003 voor mij. Natuurlijk was ik trots, al wist ik heel goed dat de eerste groep die opstond bestond uit mijn ouders, vrienden en familie, daarna de vaste groep van de GOA en vervolgens de rest van de Nederlandse bezoekers die ook opstonden en uit hun dak gingen.

Uiteindelijk stond de hele zaal. In mijn beleving duurde dat applaus zeker twee minuten.
Kippenvel als ik daaraan terugdenk.

Het podium haalde ik dat jaar niet… Het aantal punten gaf me de 5e plaats. Toch won ik op het FISM in 2003 “een prijs” die mijn hele leven heeft veranderd.
Een scout van het Magic Castle nodigde me uit om een week te komen optreden met mijn FISM act. Emiel en ik gingen samen nadat Emiel ook zijn act had laten zien en de uitnodiging ontving om ook op te mogen treden.

In het Magic Castle is in die week het duo “Rob en Emiel” ontstaan. Van een waardevolle vriendschap naar een ongelofelijk mooie samenwerking die tot op de dag van vandaag een lach op mijn gezicht tovert.

Thanks FISM, voor alle mooie herinneringen, vriendschappen, magie en onvergetelijke momenten. Ik kijk al uit naar de volgende.


Rob Mollien
deelnemer in 2003, Den Haag

Foto 6

Dag 6: Dion van Rijt
Dankzij het FISM dierbare vriendschappen

Ik wilde graag aan het FISM meedoen omdat ik het zag als opstap voor mijn carrière als goochelaar. Ik wilde graag tot de top van de goochelwereld behoren.
Dat ik in 2006 in de prijzen was gevallen op het FISM (3e plaats Algemene Goochelkunst), was een pluim op mijn werk. Het ontmoeten van andere goochelaars vanuit de ganse wereld was zeer inspirerend.

Ik heb veel connecties kunnen maken met agentschappen en producers waar ik nog steeds mee samenwerk. Al vanaf FISM 2003 in Den Haag ben ik rond de wereld aan het reizen. 


Veel tv en theatershows, goochelgala’s volgden al snel na het FISM. Ook heb ik dierbare vriendschappen opgebouwd met andere goochelaars. 


Tip voor de amateurgoochelaar:

Zoek een goede goochelaar voor advies, verzamel informatie waar je maar kunt. 
Ik adviseer ook niet enkel te richten op de trucs en het repeteren daarvan. Lees boeken, bekijk films, ga naar opera en ballet, bezoek een museum, doe research. Ga bij de timmerman eens kijken wanneer hij een raamkozijn in elkaar timmert, ga naar je oma om te zien hoe zij een zakje in een blouse naait, neem een toneelles, neem een dansles, doe een cursus tekenen. Goochelen is een ambacht, trucs leren of kopen kan iedereen, BUT WHAT IS NEXT?
 
Dion van Rijt
deelnemer in 2006, Stockholm

Dag 7 Dick Koornwinder
Een vlieg zonder vlieguren…


Het leek mij leuk om voor mijn truc “Benjamin, the Performing Fly” een echte vlieg te gebruiken en dat was nog wel een dingetje…wekenlang stonden er in de gemeenschappelijke koelkast in het studentenhuis flesjes met maden in verschillende stadia van ontwikkeling. Zo’n vlieg die tot wasdom gekomen is in gevangenschap heeft evenwel nul vlieguren en viel tot mijn verbijstering bij mijn optreden dan ook min of meer als dood neer op mijn spel kaarten…. Ik kon alleen maar bedenken om een circuskreet te slaken en in mijn handen te klappen en de vlieg koos het luchtruim van de RAI. Een hele aparte ervaring voor mij maar zeker ook voor mijn toeschouwer Sam Swartz uit New York. Voor een andere truc had Fred Kaps mij de rechtvaardiging voor een volkomen onlogische handeling aangereikt en zo wist ik tot mijn verrassing een derde prijs, na Ascanio (!!!) en Binarelli te behalen. Ken Brooke ging de truc met de vlieg later verkopen en wist in z’n advertenties te melden dat ook Tommy Cooper tot de aankoop was overgegaan.

Dick Koornwinder
deelnemer in 1970, Amsterdam

Dag 7 Rob & Emiel

 

Rob & Emiel kijken terug op de impact van hun bijzondere FISM act maar kijken ook vooruit naar het Wereldkampioenschap in Canada 2022. Zij gaan meedoen in de categorie ‘Mentalisme’ en verheugen zich daar nu al op.

Rob & Emiel
3e plaats 2006, Stockholm en 2e plaats 2009 Bejing