Introductie

Het goochelen wordt door sommigen “The Queen of all arts” genoemd. Het wordt zo genoemd omdat wij als goochelaars niet alleen moeten opletten op techniek maar ook op presentatie, de controle van onze stem, contact met het publiek en veel meer.

Het is waar dat als de presentatie en “Direction”* goed genoeg zijn dat de techniek dan iets minder uit maakt. Toch is de techniek die een goochelaar neerzet erg belangrijk en kan dit een truc maken of breken.

Sommige technieken zijn sneller en makkelijker te leren dan andere. Zo is een “overhand shuffle”** relatief makkelijk te leren waar een “Second Deal”*** een stuk lastiger is.
Wat nu als ik jullie vertel dat er “cheat codes” zijn voor het oefenen en een manier waarop je technieken sneller kunt leren?

Technieken sneller leren

Uit de psychologie gezien zijn er meerde manieren om technieken sneller te leren maar voordat wij hier naar kunnen gaan kijken moeten we de verschillende niveaus van het beheersen van een techniek begrijpen. Er zijn 4 niveaus: Onbewust-Onbekwaam, Bewust-Onbekwaam, Bewust-Bekwaam en Onbewust-Bekwaam.

N1: Onbewust-Onbekwaam: Dit is het moment waarop je een techniek nog niet kan uitvoeren maar waarop je ook nog niet weet dat je de techniek niet kan uitvoeren.

N2: Bewust-Onbekwaam: Dit is het moment waarop je de techniek net hebt opgepakt en je er van bewust bent dat je de techniek niet kan uitvoeren.

N3: Bewust-Bekwaam: Dit is het moment waarop je de techniek kan uitvoeren maar wanneer je wel nog bewust bezig moet zijn met de techniek.

N4: Onbewust-Bekwaam: Dit is het moment waarop de techniek zo erg is geïntegreerd in je motorisch-geheugen dat je niet meer hoeft na te denken over het uitvoeren van de techniek.

Nu we begrijpen wat de vier niveaus zijn, is de vraag hoe dit van toepassing is voor het leren van een techniek. Het meest ideale voor performance is niveau 4. Volgens Tommy Wonder(1996) zal de “Direction”* het sterkste zijn op het moment waarop de goochelaar niet meer hoeft na te denken over de techniek die hij/zij uitvoert. De reden die hier achter zit is dat de goochelaar helemaal geen aandacht meer focust op de techniek die hij/zij uitvoert op het moment dat hij/zij de techniek onbewust kan uitvoeren en hier door zijn aandacht voor 100% ergens anders op kan focussen.
Voordat een goochelaar een techniek kan uitvoeren zonder erover na te denken moet de techniek uiteraard eerst geleerd worden en daarom moet de goochelaar dus eerst door de drie eerdere niveaus heen.
Gelukkig is het heel makkelijk om van het eerste niveau naar het tweede niveau te gaan, namelijk door alleen maar te weten hoe de techniek werkt!

Om van niveau 2 naar niveau 3 te gaan is lastiger. Dit is namelijk het proces van bewust een techniek leren. Gelukkig zijn er tips voor hoe je de technieken sneller kan leren.

Bijvoorbeeld door te kijken naar de techniek die je uitvoert in de spiegel of om direct naar de techniek te kijken terwijl je de techniek uitvoert in je handen (of voeten in het geval van sleight of feet).

De reden dat je sneller een techniek leert als je ernaar kijkt in de spiegel komt door een neuron, genaamd de spiegel neuron. De spiegel neuron is ervoor om acties te kunnen herhalen die andere mensen uitvoeren. Als wij iemand zien springen op een bepaalde manier dan stuurt ons brein door de spiegel neuronen dezelfde signalen uit naar onze spieren zodat wij later die actie kunnen imiteren.
Door de manier hoe het brein informatie opslaat kunnen wij gebruik maken van kijken naar onze handen in de spiegel of direct van boven.

De manier hoe ons brein informatie codeert is namelijk door alles wat wij voelen met de handen: de druk, de hoeveelheid kaarten en door de beweging die wij maken op te slaan, samen te voegen en dan weer opnieuw als commando uit te sturen om de techniek nog een keer te doen. Als wij naar onze handen kijken terwijl we een techniek uitvoeren zorgt dit ervoor dat er nog een extra “Input” word opgeslagen bij het commando dat vervolgens weer naar onze handen wordt gestuurd.

Iets anders dat helpt bij het sneller leren van een techniek is om de techniek niet langer dan 15 minuten achter elkaar uit te voeren als je de techniek nog niet goed beheerst.
De reden die hier achter zit, is dat zodra je een techniek langer dan 15 min uitvoert je spieren gaan verkrampen. Hierdoor zal je brein de techniek gaan opslaan met de extra druk van de verkrampte handen en oefen je minder effectief. Het beste is om 15 minuten te oefenen en dan voor 5 minuten een compleet andere techniek te oefenen of om die tijd te besteden aan iets anders.

Zodra je de techniek fatsoenlijk kunt uitvoeren komt je bij het proces van een techniek onbewust maken. Dit kun je doen door bijvoorbeeld helemaal niet meer te kijken naar de handen en een filmpje te kijken. Hierdoor blijf je de techniek oefenen maar ben je er minder bewust mee bezig.

Waar moet je voor oppassen

Hoewel het kijken in de spiegel handig is voor het sneller leren van een techniek, toch moet hierbij worden opgepast, omdat je hierdoor je zelf kan aanleren om te knipperen met je ogen op het moment dat je de techniek uitvoert****. Het beste is daarom ook om naar je handen te kijken en de spiegel het meeste te gebruiken voor het corrigeren van de techniek. Je kunt de spiegel gebruiken om een extra boost te geven aan het leren van de techniek maar probeer om het meeste van de oefentijd zonder spiegel te doen.

* T.Wonder.1996. Getting the mis out of direction. Books of wonder vol.1.
** J.Hugard & F.Braue. 1948. The overhand shuffle. Royal road to card magic.
***Unkown. 1889. Second Dealing. Tricks with cards
**** David Roth Interviews