Maak van jouw passie jouw werk!?

Recent las ik een column van Erica Verdegaal in het Financieel Dagblad.
Bij vrijwel alle loopbaanadviseurs is tegenwoordig het devies dat je “jouw passie moet volgen”. De redenatie daarachter is dat “als je van je hobby je werk maakt, dat je dan niet meer hoeft te werken”.
Fred Kaps vertelde mij lang geleden dat hij zich bevoorrecht achtte omdat hij van zijn hobby zijn werk had kunnen maken. Hij achtte dit toen vermeldenswaardig omdat hij te vaak om zich heen zag dat dit bij zijn concullegae lang niet altijd het geval was.

Verdegaal: “als je iets doet voor je plezier, dan komt de motivatie vanuit jezelf (intrinsieke) motivatie). Als je het doet voor het geld , dan komt de motivatie van buitenaf (extrinsieke motivatie)“. Ze citeert een onderzoek waaruit gebleken is dat als je iets voor het geld doet, dat dan de intrinsieke motivatie afneemt. Dat wordt het overrechtvaardigingseffect genoemd (N.B. dit past niet op een Scrabble bord). Het voelt dan namelijk niet meer als iets vrijwilligs.
Maar nu komt het: als je het later weer gratis gaat doen, dan komt het plezier niet meer terug!
Deze laatste bevinding vond ik zelf behoorlijk verontrustend.

De overaandacht voor het volgen van jouw passie is m.i. een voedingsbodem voor teleurstelling. Waar gehakt wordt vallen nu eenmaal spaanders en de meeste timmerlui kunnen zich niet een aparte medewerker voor het vegen van de krullen veroorloven.

Als je helemaal “gek van goochelen bent” en daar jouw beroep van wilt maken, realiseer je dan wel dat dit niet betekent dat je 40 uur of meer per week helemaal aan het goochelen zult kunnen wijden. Je zult je eigen marketing en promotie moeten doen, andersoortige acquisitie moeten plegen, een website bouwen en contactformulieren moeten afhandelen, follow-up geven aan mogelijke leads, oude opdrachtgevers van tijd-tot-tijd benaderen om te laten weten dat je nog steeds actief – en dus beschikbaar – bent, rekeningen sturen, boekhouding bijhouden (bedrijfskosten, belastingaangifte), BTW op tijd afdragen en wat er verder maar bij komt kijken. Hopelijk heb je daarnaast dan nog tijd om aan jouw act te schaven, nieuw materiaal te ontwikkelen, uit te proberen en te integreren. Misschien nog wat research voor een act voor op een trade show. Logo van de opdrachtgever downloaden, printen en plakken etc.

Om succesvol in jouw levensonderhoud te kunnen voorzien als goochelaar zul je dus over vele andere “talenten” dienen te beschikken dan enkel jouw vingervlugheid. Doorzettingsvermogen en zelf-discipline zijn randvoorwaarden die misschien nog wel belangrijker zijn dan wat voor act je precies gaat brengen.

Ik wens jou van harte toe dat je het heilige vuur voor de goochelkunst gedurende al deze voorbereidingen en tijdens jouw werk(week) zult kunnen behouden, ook al betalen ze jou daar hopelijk goed voor. Ik hoop tenslotte dat de stelling dat als je ergens voor betaald wordt, je goochelen als “werk” gaat zien waarbij de passie verdwijnt, voor jou nooit op zal gaan. Neem een voorbeeld aan niet de minste (voorheen) onder ons: Fred Kaps.

Gandalf