Een oud effect, maar soms zijn hele-, hele kleine- subtiele veranderingen zo goed, dat het weer de moeite waard wordt om dit effect te vertonen. Waarschijnlijk ken je het effect, maar zoom eens in op de details en je zult overtuigd raken dat dit een hele, goede versie is, die het proberen waard is.

Effect

Een stapeltje doorgescheurde kaarten wordt geschud. Twee halve kaarten worden met de beeldzijde naar boven neergelegd. De rest van de kaarten wordt met de rugzijde naar boven in de hand genomen en stuk voor stuk worden er kaarten op tafel gelegd. Een toeschouwer mag ergens stop zeggen en daarop wordt een van de kaarten met de beeldzijde naar boven op dat afgetelde stapeltje gelegd. Vervolgens worden de overgebleven kaarten er ook opgelegd. Nu gaan we dit nogmaals herhalen. Kaarten op tafel aftellen. De toeschouwer zegt ergens stop en de andere kaart wordt met de beeldzijde naar boven op de stapel gelegd en de overgebleven kaarten worden daar ook weer op geplaatst.

Wordt het stapeltje in een lint uitgespreid dan worden bij de beide met de beeldzijden naar boven liggende de kaart ernaast eruit geschoven, die twee helften worden dan omgedraaid en dan blijkt dat beide kaarten kloppen. Tot zover de effect beschrijving, dan nu de kleine details, die dit effect voor het publiek echt een heel stuk beter maakt, dan alle andere bestaande versies, vaak met hele kaarten uitgevoerd.

Voorbereiding

Neem 14 speelkaarten, afwisselende waarden en kleuren en die gaan we doorscheuren, maar op een bepaalde manier, zodat als het even kan geen enkele kaart gelijk is aan de andere. Neem een speelkaart en vouw die op de helft een klein beetje door. Let op; dus geen harde vouw maken (foto 1). Scheur nu op de vouwlijn die je kunt zien, de kaart door, maar niet in een rechte lijn. Probeer met behulp van je duim en vingers de kaart een meer ‘golvende’ lijn te geven. Zie (foto 2). Herhaal deze handelingen met alle kaarten. Maak van al deze kaarten een stapeltje (foto 3) en dan gaan we door naar…..


Foto 1, foto 2 en foto 3

Routine

Schud deze kaarten of laat ze schudden. Waaier de kaarten met de beeldzijden naar je toe uit. Kijk naar de onderste kaart (bv ruiten boer) en waaier iets verder uit, zodat je ook de onderste kaart kunt zien en onthoud die ook. Dit is bijvoorbeeld schoppenboer. Je gaat nu in de rest van de kaarten die twee kaarten eruit halen, dus de andere helft van ruitenboer en legt die nu links neer, met de gescheurde rand naar rechts wijzend. Dat doe je ook met de schoppenboer die je rechts van de andere boer neerlegt, ook met de gescheurde rand naar rechts wijzen (foto 4).


Foto 4

Nu draai je de overgebleven kaarten n je hand met de rugzijden naar boven en zorg er dan voor dat de gescheurde kant naar je duim van je linkerhand wijst (nogmaals foto 4). Je gaat nu uit je hand stuk voor stuk kaarten uit je hand op tafel tellen en laat een toeschouwer ergens ‘stop’ zeggen. Attentie; alle kaarten die je neertelt hebben de gescheurde zijde nu aan de linkerzijde. Zoals ze in je hand liggen op foto 4, zo leg je ze ook op tafel. Dan neem je de meest linkse kaart (in ons geval ruiten boer) en legt die met de beeldzijde naar boven op de kaarten op tafel en vervolgens plaats je het stapeltje uit je hand (rugzijden naar boven uiteraard) op de ruitenboer. Nu herhalen wij het stuk voor stuk neerleggen van de kaarten op tafel en de toeschouwer zegt weer ergens ‘stop’. Neem de schoppenboer en plaats die weer met de beeldzijde naar boven op de kaarten die op tafel liggen. Hierna alle kaarten uit uw hand weer op het stapeltje op tafel leggen.
Herhaal duidelijk wat er nu allemaal gebeurd is.
Waaier het stapeltje in uw hand in een lint uit op tafel… Let op voor het detail; waaier ze uit van links naar rechts. Want dit is het super mooie detail! (foto 5).


Foto 5

Zet je vinger op de meest linkse kaart die met de beeldzijde naar boven ligt en schuif deze naar links. Je zult dan zien dat de kaart die in het lint erboven ligt een gescheurde rand vertoont… en dat is uiteraard de duplicaat van deze kaart. Draai die kaart dan ook om. Op foto 5 zie je heel goed hoe dat eruit ziet en dat maakt het overtuigend! Alle andere kaarten onder de zichtbare ruitenboer liggen met de gewone kaartrand, de korte zijde.
Dit is een niet te onderschatten belangrijk detail. Herhaal nu het tonen van het andere deel, ruitenboer in ons geval. Weer vinger op zichtbare ruitenboer deel plaatsen en naar rechts duwen, dan deel erboven er naar toe schuiven en vervolgens dat deel ook met de beeldzijde naar boven draaien.

Nogmaals die gescheurde randen is een wereld van verschil! Leer dus goed de handelingen, vanaf het neerleggen van de eerste twee delen face up, tot en met het uitwaaieren. En dit kun je met verschillende voorwerpen doen, ansichtkaarten, foto’s, kaarten met teksten, afbeeldingen van logo’s, voornamen en zo kan ik nog wel even doorgaan.

John Anders