Voor veel goochelaars is het een bekend fenomeen: de zogenaamde ‘truc-la’, oftewel een weggemoffelde la waar alle trucs in liggen die je ooit een keer gekocht hebt, maar nooit gebruikt. De oorzaak van deze la? Het blijven kopen van nieuwe trucs die je eigenlijk helemaal niet nodig hebt (zeg nou eerlijk, wie is er écht opgewassen tegen alle verleidingen die de dealerhal in Blackpool ons biedt?). Dat kan ook anders, stellen de heren achter het Instagramaccount @invisible_practise: Rico Weeland en Alvaro Berbel. Zij willen hun hobby- en vakgenoten ‘ervan bewust maken dat er een andere manier van goochelen is’, aldus Rico.


Rico geeft lezingen over de hele wereld en wil na de coronacrisis zijn werk als professioneel goochelaar weer oppakken

Ontsnappen aan de koopcyclus


Het idee achter Invisible Practise kwam bij Rico op toen hij zag hoe vrienden van hem duizenden euro’s aan trucs kochten in Blackpools dealerhal, die ik eerder al noemde. Hij vernam dat de trucs die zij kochten niet altijd even goed waren, en vooral dat je van het kopen van een kant-en-klare truc ‘niet leert nadenken over goochelen’: je koopt een effect om iets nieuws te kunnen, niet om iets nieuws te leren. Om mensen die doorhebben dat ze in deze zogenaamde koopcyclus – steeds maar iets nieuws willen en nieuwe trucs kopen, nog meer nieuws willen en dan nog meer nieuwe trucs kopen – terechtgekomen zijn, richtte Rico samen met zijn goede vriend Alvaro het account en platform Invisible Practise op. Het doel is om die ‘verdwaalde’ goochelaars aan de hand te nemen en ze te laten zien dat het ook anders kan.

Leren nadenken

Momenteel hanteert het account een schema waarin elke week drie posts online komen: eentje met een aanbeveling van een boek dat niet over goochelen gaat, ‘het is belangrijk om niet alleen dingen te leren over goochelen, maar ook over de rest van het leven’, vertelt Rico; het tweede type post dat je tegen zult komen is een essay waarin een aspect van de goochelkunst besproken wordt; tenslotte het derde type, een post over een “element”, denk hierbij aan een glazen bol of zakdoekje, deze posts zijn expres een beetje abstract en vaag, vertelt Rico: dan kunnen mensen zelf nadenken over wat het desbetreffende element aan hun act toe kan voegen. Dat laatste is het thema dat je terug ziet komen in alle posts die Alvaro en Rico online zetten. Of het nou gaat over het delen van boeken die zij aanbevelen, theorie over de goochelkunst of filosofie op het gebied van performen en techniek: alles is gericht op mensen aanmoedigen zelf na te gaan denken over de goochelkunst.


Alvaro heeft in zijn thuisland, Spanje, onder andere de Second National Award for Card Magic gewonnen, en viel ook internationaal in de prijzen. Momenteel is hij bezig met het schrijven van zijn trilogie “The book”.

Video’s versus boeken


Alhoewel het misschien lijkt alsof de heren achter Invisible Practise heilig geloven dat video’s de goochelwereld alleen maar problemen opleveren, is het tegendeel waar. Sommige dingen zijn namelijk gewoon niet goed over te brengen in een boek, denk bijvoorbeeld aan de timing van een classic pass. Ook zijn sommige effecten zó mooi, dat het bijna zonde is ze niet in een video te zien. Echter, Rico stelt wel dat je bij het kopen van een goochelboek veel meer waarde krijgt voor je geld, ‘je kan in vijfhonderd bladzijdes natuurlijk veel meer zeggen dan in een video van anderhalf uur’. Het kopen van een video kan van tijd tot tijd echt wel, en is ook zeker niks om je voor te schamen, maar zorg wel dat je het product met de juiste intenties koopt. Denk goed na of je het effect zó vet vindt dat je er relatief meer voor wilt betalen dan voor effecten in een goed boek. Wil je leren nadenken over de goochelkunst of een goede basis opdoen? ‘Koop dan een boek’, zegt Rico. ‘De hele geschiedenis en fundatie van het goochelen is wel gebouwd op boeken, dus het is verstandig wat te leren over de grondstenen die zijn gelegd voor jouw kunst.’
Voor jongeren die het zich financieel niet kunnen veroorloven peperdure boeken te kopen – goochelboeken die niet meer gedrukt worden kunnen namelijk behoorlijk in prijs oplopen – is er over een aantal jaar wellicht een oplossing. Rico en Alvaro hebben namelijk het plan een bibliotheek op te richten waar je onder andere de klassiekers kan lenen. ‘Een goochelaar van veertien kan daar bijvoorbeeld komen om meer te leren over goochelen.’ Een mooi initiatief om goochelaars en de goochelkunst verder te helpen en om ook de klassieke trucs door te geven aan de nieuwe generatie goochelaars.

Michael van Straelen