Beste ‘Met een voorZet’ lezer,

Deze keer bespreek ik kindergoochelen in de virtuele wereld. Nederland heeft geen harde lockdown gekend (zoals bijvoorbeeld in het Verenigd Koninkrijk) en zodoende is het virtueel goochelen voor kinderen hier niet echt van de grond gekomen. Ikzelf heb er eentje kunnen doen, de rest in persoon. Toch vind ik het belangrijk om deze goocheltak aandacht te geven. Dat doe ik met hulp van mijn vriend Magic Gareth uit Schotland.

Heb je een truc die je graag in de Informagie wil zien? Heb je feedback of wil je dat ik iets specifieks bespreek? Dan kan je me gerust mailen op fritzmeteenz@gmail.com


De truc van de maand…

…is mijn handeling voor het kleurboek tijdens mijn kindershow. De kinderen toveren tekeningen in een blanco boek om vervolgende de tekeningen magisch in te kleuren. De routine iets wat ik jarenlang doe (met inspiratie van David Ginn). Tevens is deze routine toepasbaar tijdens een virtuele show voor kinderen. Het is een combinatie van het kleur veranderende doek en het kleurboek. In mijn kindershow gebruik ik ook nog wat grapjes met een toverstok en een aantal interactieve elementen. Je kan helemaal losgaan met de presentatie. Ik beschrijf kort hoe ik het doe: ik laat het boek blanco zien, de kinderen tekenen wat figuren in de lucht en gooien dat naar het boek. Vervolgens laat ik zien dat er plaatjes zijn verschenen. Dan mogen de kinderen kleuren naar het doek gooien en verschijnen de kleuren op het doek. Als laatste geef je een kind een goochelstok en wrijft het kind de stok over het doek. We tellen tot drie, het kind zwaait met de toverstok en de kleuren van het doek verdwijnen. Als climax laat je zien dat er kleuren in het boek zijn getoverd. Simpel maar zeer sterk.


Mag ik even uw aandacht?

Deze keer is dat voor Gareth White. Gareth is een goochelaar woonachtig in Edinburgh, Schotland. En hij is kinder-entertainer extraordinaire! Voor meer informatie, zie www.magicgareth.co.ukGareth heeft uitgebreid geschreven over het virtueel goochelen voor kinderen in zijn elektronische boek “On Stage, ONLINE” (2020). Met de code ‘MAMBO5′ krijg je £5 korting. Het boek is zeer de moeite waard voor degenen die willen instappen in deze wereld van het goochelen. Gareth neemt je mee in zijn hele proces: van het instellen van je digitale apparaten tot het kiezen van trucs. Hij legt er zelfs een aantal uit.

Vier vragen aan Gareth1. Wat waren je worstelingen met virtueel goochelen?
Net als velen begon ik op Facebook Live. Het was een sprong in het diepe. Niemand wist op dat moment wat ze met liveshows aan moesten, dus het was aan mij om het uit te vogelen. Ook leerde ik de verscheidenheid aan platforms voor liveshows kennen. Op een gegeven moment zei ik ‘nee’ tegen alle shows die niet via Zoom worden gedaan. En ik moest over de angst heen stappen dat mijn show niet goed genoeg zou zijn. Dat was het wel aangezien ik 750 virtuele shows heb gedaan.

2. Welke trucs in je virtuele show overweeg je om in je live-act te doen?
Een vermenigvuldigende sponsbalroutine over het coronavirus en het wassen van je handen. Dat zal altijd een goed advies blijven en het is leuk voor kinderen en volwassenen om naar te kijken.


3. Wat zou je iemand aanraden als ze een virtuele show willen doen?
Bekijk zoveel mogelijk live online shows en kijk er kritisch naar: wat vond je leuk of niet leuk? Hoe kun je de show meer ‘jij’ maken?

Verder is de camera je vriend, dus speel er mee. De meesten van ons houden er niet van om naar zichzelf te kijken, maar als je het doet, leer je hoeken en blinde vlekken te vinden in je show.

Iedereen is tijdens de show de eregast. Iedereen zit nu op de eerste rij van de voorstelling dus praat met zoveel mogelijk mensen door hun naam zoveel mogelijk te zeggen!

Je hebt GEEN geavanceerde installatie nodig met meerdere camera’s, drie lichtopstellingen en een streamdeck! Dit leidt in ieder geval tot meer controle bij het optreden alsof je cameratrucs gebruikt. Het simpel houden is naar mijn mening het beste voor kinderen. Mijn show heeft nog steeds het gevoel van een liveshow en geen gedoe met ‘cutaways’ en ‘button bashing’.


4. Hoe verkoop je je virtuele show aan de ouders?
Er zijn altijd ouders die zeggen: “Ik weet niet zeker of mijn kind de aandachtsspanne heeft om 20 minuten naar je show te kijken…’ Maar een Zoom goochelshow is perfect voor kinderen! Wanneer kinderen een YouTube-video kunnen bekijken, kunnen ze je ook jouw show op een scherm bekijken. Het voordeel is dat je interactief bent en met de kinderen kan praten.

Als laatste wil ik zeggen dat ik merk dat de markt overspoeld wordt met virtuele goochelshows. Dit zorgt ervoor dat de ‘nieuwe’ online goochelaars dezelfde effecten uitvoeren. Persoonlijk denk ik dat dit een groot probleem is, dus ik zou je aanraden om eenvoudig te beginnen en je eigen weg vooruit te vinden.


Ter inspiratie

Welke trucs die je nu voor volwassenen doet, kan je aanpassen zodat de truc ook voor kinderen werkt?

Tip van de redactie:
Doe je ook mee aan het Ned. kampioenschap goochelen voor kinderen op 7 November? Niet virtueel maar live. Kijk voor meer informatie hier.
Opgeven kan tot 31 augustus. Doe gewoon mee!