Goochel streetview

In deze columns hoop ik te bereiken dat er eens op een andere manier naar straatgoochelen/streetmagic of straattheater gekeken wordt, omdat ik denk dat de termen de laatste jaren een beetje door elkaar zijn gaan lopen en niemand nu eigenlijk een goede omschrijving heeft van wat het is. Ik hoop er in deze columns met tips en later trucs uitgebreid op in te gaan. Maar laten we eens bij het begin beginnen en ik ben benieuwd naar uw mening! Nog sterker ik hoop dat u mijn favoriete vorm eens uit gaat proberen, omdat deze vorm van presenteren of oefenen u voordeel geeft bij al uw andere voorstellingen.

Is de term “straatgoochelen/street magic” de juiste benaming voor alle vormen die we nu op straat zien verschijnen?

Veel van het zogenoemde straatgoochelen (tegenwoordig is streetmagic daarvoor een populaire term) dat via allerlei Youtube filmpjes te zien is, is in mijn visie geen straatgoochelen. Het is in feite het vertonen van een truc op straat met overenthousiaste, vaak niet realistische reacties van omstanders. Vaak ter plekke of vooraf al geregisseerd en vaak voornamelijk voor promotionele doeleinden van de goochelaar zelf. Kortom, het is een tv registratie van een truc. Niets mis mee, maar voor mij persoonlijk is dit geen straatgoochelen. Het is close-up magic vertoond op straat. David Blaine was de eerste die dit heel uitgebreid in zijn eerste 45 minuten durende special liet zien. Daarna zijn velen hem in het buitenland en hier in Nederland hem met dit ‘format’ gevolgd. Hoe zat het historisch ook al weer?

Promotie

In Amerika bijvoorbeeld, was Houdini hem in de vorige eeuw al voorgegaan door buiten ‘een stunt’ te vertonen: zijn bekende ontsnappingen uit een dwangbuis hangend of in het water stortend. Straatgoochelen? Nee, ook slechts voor promotionele doeleinden, namelijk zijn theatershow. Ik vind het te eenvoudig om te zeggen dat als je op straat goochelt dat het dan meteen straatgoochelen is. Ik geloof dat je bij het goochelen op straat een aparte techniek en toeschouwer management toe moet passen om het succesvol te maken. (tv registraties of filmpjes zijn altijd doeltreffend) Het straatgoochelen zoals ik dat bedoel is gericht op interactie, humor en omgaan met onverwachte zaken. Maar nu loop ik op de zojuist genoemde zaken vooruit.

De halve cirkel

Laat ik daarom bij het begin beginnen. Uit historisch perspectief zie ik een straatgoochelaar als iemand die een grote groep mensen rondom zich verzamelt, vaak in een cirkel of halve cirkel. De show start met een duidelijk begin, een eind en een climax. Na afloop kunnen mensen dan wel of geen geld doneren voor de voorstelling. Dit is een van de belangrijkste principes! Waarom is kringvorming essentieel bij straatgoochelen? Ik kom op deze gedachte door gekeken te hebben naar schilderijen, tekeningen en etsen (bv. het bekende schilderij de goochelaar van Jeroen Bosch)

goochelaar-jeroen-bosch

Hier is duidelijk te zien dat de goochelaar voor een groep toeschouwers staat en dat er een scheidslijn loopt tussen de toeschouwers en de goochelaar en in dit specifieke geval gaat het dan om de tafel die deze scheiding veroorzaakt. Soms ligt er een touw op de grond of is er een krijtcirkel getekend, die ‘het toneel’ aangeeft). In 1980 zag ik ditzelfde verschijnsel van wijlen Cellini en nog later van talloze andere Franse-, Duitse-, Engelse-, Italiaanse- en Amerikaanse straatgoochelaars (waaronder Gazzo) Allen halen toeschouwers aan het eind van de show over hun portemonnee te pakken en te geven!

gazzo
GAZZO

Dit geeft een totaal ander beeld dan alle andere Youtube filmpjes over straatgoochelen/streetmagic en straatgoochelaars. Hier genieten 20 tot 100 personen wel van een show. Let op dit laatste woord, want een show is het, als je ooit Gazzo of andere ‘echte’ straatgoochelaars gezien hebt. Nogmaals met alle andere vormen, zoals eerder hiervoor omschreven, is niets mis, maar waarom zou je voor mijn beschreven vorm kiezen? Denk er maar eens over na en in mijn volgende artikel kom ik erop terug. Bekijk deze link maar eens, wat een plezier, interactie en let vooral op het einde van de show. Tot de volgende keer!

John Anders

john-anders-op-straat