Vijf vragen aan… Jeffrey en Melvin Wijkhuisen

Vandaag, vrijdag 2 april 2021, is het ‘Wereld Autisme Dag’. Overal in de wereld wordt daar aandacht voor gevraagd en dat is in deze onzekere tijd belangrijker dan ooit.
Goochelaar Jeffrey Wijkhuisen (29) is een ware ambassadeur om autisme voor het voetlicht te brengen. Hij geeft er lezingen over, spreekt op congressen, was te zien in een documentaire en je kon met hem recent in gesprek op Clubhouse (digitaal audio platform). Samen met zijn broer Melvin (25) die ook autisme heeft maar óók goochelaar is hebben ze een eigen YouTube kanaal. Autisme en goochelen, hoe gaat dat samen? Hoe weten de broers van hun beperking juist hun kracht te maken? Vijf vragen aan…. Jeffrey en Melvin Wijkhuisen.

1. Hoe kwamen jullie erachter dat je autisme had?

(Jeffrey) “Zelf kwamen we er niet achter. Onze ouders zagen en merkten dat we echt anders waren dan de andere kinderen in de straat. Je reageert en gaat anders om met ‘prikkels’ zoals we dat in ‘autismeland’ noemen. Bijvoorbeeld aan snel en soms om niets boos worden waardoor je denkt; mijn ouders zijn boos op me maar dan is de hele wereld dat ook. Of dingen letterlijk nemen en heel zwart/wit denken. Gevolg is dat je daardoor nog meer in je eigen wereldje kruipt.” (Melvin) “Daardoor heb je geen vrienden want je denkt ook dat niemand je mag maar het is ook moeilijk om vrienden te maken want hoe werkt dat dan? Snapt hij mij wel? Dus je besloot het dan maar niet te vragen.” (Jeffrey) “Het duurde lang voordat de diagnose werd gesteld en ik het stempel ‘autist’ kreeg. Ik was een jaar of 16 toen het pas officieel op papier stond. Dat stempel (alleen dat woord al!) is soms niet leuk voor iedereen met autisme maar nodig om gezien en gehoord te worden en hulp te krijgen van o.a. zorginstellingen. Je kind in een hokje duwen is eigenlijk nooit gewenst, ook niet voor de ouders, maar in ons geval was dat het wel. Gelukkig gaat het nu met onderzoeken veel sneller en er is ook steeds meer bekend. In onze tijd was dat anders.”


Autisme is een documentaire serie bij de EO. We zien mensen die een vorm van autisme hebben, maar daardoor ook een opmerkelijk of een opvallend talent hebben.

2. Waar is de liefde voor het goochelen vandaan gekomen?

(Melvin) “Met goochelen ben ik begonnen door Jeffrey toen ik denk ik een jaar of acht was. Zijn slaapkamerdeur stond op een kier en ik zag dat hij aan het goochelen was. Hij gaf ook kindershows en kreeg daardoor ook heel veel aandacht van mijn ouders. En toen dacht ik; hallo, ik ben er ook nog! Ik wilde ook in de picture staan en beter worden dan Jeffrey. Dat was mijn doel en dus ook niet meer het broertje van…. Ik ben uiteindelijk de betere geworden van mijzelf en daar heeft Jeffrey mij ook goed bij geholpen.” (Jeffrey) “Ik hield de deur bewust dicht om mijn eigen wereld te creëren en mezelf af te sluiten van de rest. Het was niet zozeer vanuit concurrentie, dat kwam later meer naar collega’s maar dat is een business dingetje. De echte aanleiding waarom ik met goochelen ben begonnen weet ik niet zo goed meer. De eerste voorstelling die ik zag was van Christian Farla. Die show heeft mijn interesse in het goochelen wel groter gemaakt.”

3. Het hebben van autisme heeft voor- en nadelen. Hoe is dat in relatie tot het goochelen?

(Jeffrey) “In het begin wilde ik de beste worden en deed mee aan het Nederlands kampioenschap kindergoochelen. Later vroeg ik me af: wil ik dat wel of zit er iets anders achter? Bij autisme is het vaak zo dat je er 100% voor gaat en je stopt pas als je je doel hebt bereikt. Dat is een groot voordeel. Maar een valkuil is dat je je doel niet los kunt laten en doorgaat waar anderen al lang waren gestopt. Tegenwoordig ben ik nul uur per dag direct met het goochelen bezig maar alleen maar aan het ondernemen en nog eens ondernemen. Eelco de Boer, een online ondernemer, is mijn grote voorbeeld. Ik ben al jaren zelfstandig ondernemer dus kan in deze nare tijd wel tegen een stootje maar dat moet je leren. Ik ben o.a. druk met e- commerce, mijn webshop, waarin ik allerlei decoratiematerialen verkoop voor kinderkamers. Op goochelgebied zit mijn kracht in een kindershow die ik tien jaar geleden heb neergezet. Ik weet van minuut tot minuut wat ik doe en wat de reacties van de kinderen zijn. Natuurlijk verander ik zaken maar de lijn staat, de structuur, mijn structuur!, dat is een groot voordeel dat geeft rust.”

(Melvin) “Een groot nadeel is dat het extra moeilijk is hoe om te gaan met tegenslagen, nog steeds. Zo deed ik mee aan het NK Junioren toen ik 18 jaar was. Ik won niet en de jury oordeelde keihard dat ik beter kon stoppen. Ik stond op het podium als een houten plank, was hun commentaar. Ik was zeer teleurgesteld. Maar teleurstellingen heb je nodig om beter te worden. Groot voordeel is dat je structuur door de dag nodig hebt. Ik ben heel stipt en bepaal per dag het aantal uren dat ik goochel. Vaak twee tot drie uur, niet meer. Daarna ben ik echt op en heb rust nodig.”


Uitreiking oorkonde door Rene Laurent, de President van de NMU

4. Jeffrey jij bent ondernemer en professioneel kindergoochelaar en Melvin jij kreeg op het NK in Ede een oorkonde vanwege je doorzettingsvermogen en het waarmaken van je droom. Hoe is die 24 uur voor jullie voor het optreden?

(Melvin) “Ik was echt 24 uur in mijn eigen wereld en was continue in mijn hoofd de show aan het doorlopen. Ik wilde echt met niemand praten. Ik vertrouwde alleen mijn vader, die hielp mij backstage en dat gaf mij een veilig gevoel. De uren voor ik op moest heb ik wel 85 rondjes backstage gelopen en dacht alleen maar: dit moet goed zijn, dit moet perfect zijn, tot in de honderdste seconde etc. Ik ben goed bevriend met Rob Mollien. Hij zei dat ik van ‘mijn wereld’ mijn act moest maken.


Melvin en Ger Copper

Rob en Ger Copper hebben me daar toen verder bij geholpen. Na afloop stond Rob als eerste bij het podium om mij te omhelzen. We werden allebei emotioneel. Hij zei me dat ik trots moest zijn op wat ik had neergezet en hoeveel strijd ik daarvoor heb moeten leveren. Ger zat in het publiek en het enige wat hij zei toen ik hem opzocht en naast hem ging zitten was: ‘Goed gedaan, en ook met die drie stapels ging het goed. Morgen gaan we weer door’. Dat moest ook wel, want ik had bij Fred Kaps gezien dat hij drie stapels kaarten vangt en ik wilde er in mijn act al vier, dat was mijn doel. Bij Ger vond ik echt letterlijk de rust om aan mijn act te werken. Hij begreep ‘mijn wereldje’, er was een goede klik. Hij benaderde mij net als Niek Takens of Mike Walther. En dat is niet zo gewoon want veel mensen spreken je nu nog steeds anders aan.


Korte video van het optreden op het NK 2020 in Ede

Dank aan de NMU.
Ik ben heel blij dat de NMU mij op het podium heeft gehaald voor de aanmoedigingsprijs. Dat voelde echt als een prijs maar er zit veel meer in, dat weet ik. Mijn wil is heel groot en mijn doel is Nederlands kampioen manipulatie worden. Wanneer weet ik niet maar dat is wel waar ik aan werk, iedere dag. Het voordeel van autisme is dat je één doel voor ogen hebt en daar ga je alles voor doen. Ik weet wel dat ik geen wereldkampioen kan worden zoals mijn grote voorbeeld Yu Ho Jin (FISM, Blackpool 2012); dat is echt next level.”

(Jeffrey) “Bij mij gaat het niet zozeer om die 24 uur maar de 10 minuten voordat ik aanbel bij de opdrachtgever. Ik rij, nu even niet dan, heel Nederland door. Ik kom op heel veel plaatsen en dat vinden autisten vaak niet zo prettig. Iedere keer een andere werkplek. Bij mij zit de onrust vooral tien minuten voor een optreden. Op de snelweg en op weg naar een show gaat het goed maar bij de afslag krijg ik stress. Je komt in een nieuwe omgeving. Waar moet ik zijn? Kan ik er wel parkeren? Dan moet ik vervolgens letterlijk die drempel over. Hoe reageren de ouders? Hoe ziet mijn plek er in de woonkamer uit? Allemaal onzekerheden die mij onrustig maken. Als ik begin op te bouwen dan heb ik pas rust, want dan heb ik weer mijn structuur waarin ik mij op mijn gemak voel. Dat zal altijd zo blijven.”


Met dank aan Kids-Flits voor de foto

5. Ik zie jullie samen heel veel op de sociale media. Waarom?

(Jeffrey) “We zijn druk bezig om het merk Melvin & Jeffrey neer te zetten. Dat doen we op TikTok, Instagram en YouTube. Doel is online entertainment voor kinderen aanbieden maar voor onszelf zit er stiekem nog wel iets achter. We hebben allebei het gevoel dat we op school iets gemist hebben. Dat is het hebben van vrienden en dat je gezien wordt. Dat willen we graag terughebben of wel ervaren. Met social media kun je een fanbase opbouwen. Dus als je straks offline kunt afspreken bij een show en je vraagt kom daar maar heen dan geeft dat natuurlijk een goed gevoel. Een gevoel van we worden gezien.

Autisme is voor ons geen beperking meer, maar juist een kracht! Als je een doel hebt moet je er 100% voor gaan. Je kan niet van alles verwachten dat het een sprint gaat worden, sommige dingen zijn en blijven een marathon”!

Marcel Verbakel

Noot redactie:
Wil je meer lezen van Jeffrey Wijkhuisen in zijn rol als autisme coach kijk dan op www.passieenautisme.nl en als goochelaar op www.goochelaarjeffrey.nl

Wil je meer lezen over Autisme ga dan naar de Nederlandse Vereniging van Autisme www.autisme.nl